Besparen met Labelmeester

Een verduurzaamd kantoorpand stijgt in Nederland gemiddeld met 9% in waarde en verhoogt huuropbrengsten met maar liefst 10% . De gemiddelde terugverdientijd is 5 jaar. Ontdek direct welke oplossingen voor u mogelijk zijn.

Inzicht in besparen

Een verduurzaamd kantoorpand stijgt in Nederland gemiddeld met 9 procent in waarde en verhoogt huuropbrengsten met maar liefst 10 procent. De gemiddelde terugverdientijd is 5 jaar. Ontdek direct welke oplossingen voor u mogelijk zijn.

 

1: klik op een onderdeel

2: bekijk eronder om meer inzicht te krijgen

30%

Besparing op energierekening

Kies voor het isoleren van de zolder wanneer u deze als berging gebruikt.

Dakisolatie is het aanbrengen van een extra laag isolatie aan het dakoppervlak. Gemiddeld gezien neemt het dak 30% van het buiten oppervlak van het pand in beslag. Hierdoor is dakisolatie een efficiënte manier om de warmte binnen te houden. Dit zorgt ervoor dat de energierekening lager wordt en dat het leefklimaat op de bovenste verdieping van uw pand prettig en comfortabel aanvoelt. In de zomer houdt dakisolatie het pand juist weer koel.

Wat kan ik verwachten met dakisolatie?

Het is erg aantrekkelijk geworden om dakisolatie te laten aanbrengen, omdat er zeer goede methodes en materialen beschikbaar zijn gekomen. Er zijn verschillende opties: dakisolatie aan de buitenzijde, dakisolatie aan de binnenzijde, en het isoleren van de zoldervloer.  Afhankelijk van de opbouw van uw pand, de gebruiksfunctie en kosten kiest u voor een van de opties.

Is het dak van mijn kantoor geschikt voor dakisolatie?

Heeft uw pand een plat dak dan kiest u ervoor om het dak van de te buitenkant te isoleren. Dit voorkomt het risico op rot en schimmel. Daarnaast levert het de hoogste besparing op de energierekening op omdat er een dikkere laag isolatie kan worden aangebracht en de aansluitingen met de gevels beter zijn. Voordelen zijn de hoge besparing, het hoge comfort en de lage kans op koudebruggen, rot en schimmel. Het nadeel is dat het duurder is dan het isoleren aan de binnenzijde. U kunt deze isolatie het beste toepassen wanneer uw dak toe is aan renovatie. De besparing is dan groot en het dak wordt dan toch al onderhanden genomen. Het is dan ook zeer voordelig in de kosten om er direct zonnepanelen aan toe te voegen.

U kiest voor dakisolatie aan de binnenzijde als u goedkoper en makkelijker uit wilt zijn. Hierbij loopt u echter wel het risico op rot en schimmel in de dakconstructie.

U kiest voor het isoleren van de zoldervloer als u gebruik maakt van de zolder als opslag. Het is dan verstandig om de zoldervloer in plaats van het dak te isoleren.  Het is namelijk sneller, goedkoper en efficiënter en er is minder isolatiemateriaal nodig.

Wat kost dakisolatie?

Het investeren in dakisolatie is een manier om je energierekening omlaag te brengen en het comfort te verbeteren. De totale kosten hiervan bedragen 75-115 euro per m2 voor een plat dak. Een schuin dak is significant goedkoper. Daarnaast hangt de prijs af van de totale oppervlakte, het type dak, het isolatiemateriaal en de dikte en moeilijkheid van aanbrengen.

Binnen gemiddeld 5 en 8 jaar heb je de investering voor dakisolatie terugverdiend. Daarna is de besparing pure winst op uw energierekening. Om erachter te komen wat de precieze terugverdientijd voor uw pand is, kunnen wij langskomen om een maatwerk rapport voor uw op te stellen.

Wat levert dakisolatie mij op?

Het toepassen van dakisolatie heeft een aantal grote voordelen. U kunt als snel 10% tot 30% op uw energierekening besparen. Daarnaast verhoogt dakisolatie het comfort significant in de zomer en winter. Daarnaast, zal de investering die uw maakt leiden tot een waardestijging van uw pand. Wanneer u het combineert met uw onderhoudsplan dan zullen de voordelen nog groter zijn.

Het financiële rendement wat u kunt halen is vergelijkbaar met een rente van 10% tot 30%. Met de huidige spaarrente van minder dan 1% is het dus 10 tot 30 keer aantrekkelijker om te investeren in dakisolatie dan om het geld laten staan op uw spaarrekening. Het uiteindelijke rendement hangt af van de investering, de besparing en de gasprijs.

100%

financiering via onze samenwerking met ABN AMRO

De temperatuur van vloeren stijgt met circa 3 graden na het isoleren

Het is isoleren van de vloer is zeer aantrekkelijk.  Er zijn namelijk goede methodes en materialen om dit te doen. Goede vloerisolatie zorgt voor een significante verhoging van het comfort en een grote energiebesparing. Gemiddeld wordt er 10% tot 20% op energiekosten bespaard voor uw onderneming.

Wat kan ik verwachten van vloerisolatie?

U kunt de vloer op twee manieren isoleren: vloer of bodemisolatie. Beide manieren van isolatie brengt u aan in de kruipruimte. Het verschil is dat vloerisolatie aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht en bodem isolatie op de bodem van de kruipruimte.  Het aanbrengen van vloerisolatie levert een grotere besparing op, maar is niet altijd mogelijk door de geringe hoogte van de kruipruimte. Als de kruipruimte lager is dan 50 cm dan zal deze worden geïsoleerd aan de hand van bodem isolatie.

Is mijn kantoorpand geschikt voor vloerisolatie?

 • Bouwjaar voor 1930: De meeste panden uit deze periode hebben geen kruipruimte, wat betekent dat er ook niet kan worden geïsoleerd vanuit de kruipruimte.
 • Bouwjaar tussen 1930 en 1975: Bij deze panden is over het algemeen wel een kruipruimte, echter zijn deze niet of beperkt geïsoleerd. Voor deze gebouwen is het dan ook zeer interessant om vloer isolatie aan te brengen.
 • Bouwjaar na 1975: De meeste panden in deze periode zijn reeds geïsoleerd.

Of er een kruipruimte aanwezig is is zeer bepalend hoe de vloer zou moeten worden geïsoleerd. Daarnaast speelt ook de hoeveelheid vocht een rol. Als er geen kruipruimte aanwezig is dan kan de vloer toch geïsoleerd worden. Dit kunnen wij doen door bijvoorbeeld een isolerend ondertapijt neer te leggen. Nadeel hiervan is dat de vloer enkele centimeters wordt verhoogd en dat het u lastig valt in uw dagelijkse bezigheden.

Als de kruipruimte lager is dan 50 cm dan zullen we isolatiemateriaal op de bodem aanbrengen, oftewel bodemisolatie. Dit heeft er mee te maken dat het te laag is om aan de onderkant van de vloer de isolatie materiaal aan te brengen. Verschillende materialen kunnen gebruikt worden voor bodemisolatie, zoals EPS parels en chips. De isolatie wordt aangebracht met behulp van een slang de kruipruimte ingeblazen.

Als de kruipruimte hoger is dan 50 cm dan brengen wij vloerisolatie aan. Deze vorm van isolatie zal de hoogste besparing opleveren.  Er zijn verschillende manieren om de onderzijde van de begane grondvloer te isoleren. Meest gebruikte materialen zijn Thermokussens, isolatieplaten en PUR schuim.

Wat kost vloerisolatie?

Het investeren in vloerisolatie is een goede manier om je energierekening te verlagen en je wooncomfort te verbeteren. De totale kosten van vloerisolatie liggen tussen de 20 en 35 euro per vierkante meter inclusief het aanbrengen van de isolatie. Desalniettemin hangt de prijs af van de totale oppervlakte, de bereikbaarheid van de kruipruimte en het type isolatiemateriaal. Voor een klein kantoor liggen de gemiddelde kosten rond de 2000 euro. De terugverdientijd is tussen de 4 tot 7 jaar ervan uitgaande dat wij de subsidies voor u geregeld hebben.

In samenwerking met ABN AMRO kunnen we tot 100% van de investering financieren tegen zeer aantrekkelijke rentes. Dit betekend dat u direct geld verdient aangezien de rente lager is dan de opbrengsten.  Daarnaast zijn er subsidies vanuit de overheid en lokale gemeentes voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Neem contact met ons op over de voorwaarde hiervan.

Wat levert vloerisolatie mij op?

Het grootste voordeel aan vloerisolatie is de verbetering van het comfort van uw pand. De vloer kan tot wel 3 graden warmer worden.

Voor oudere panden die beschikken over en kruipruimte is een besparing van 5% tot 10% op de energierekening zo gehaald.  Voor panden kunnen wij nauwkeurig bepalen hoeveel vloerisolatie oplevert. Deze besparing is afhankelijk van het huidige gebruik van het pand door u en de vierkante meters begane vloeroppervlakte.

De Return on Investment zal liggen op 10% tot 20%. Dit is afhankelijk van de investering, besparing en de gasprijs. Tevens zal de waarde van uw pand stijgen met deze ingreep. In combinatie met andere maatregelen kan dat oplopen tot 9%

1500kg

Besparing op CO2 uitstoot p.j.

De gemiddelde terugverdientijd bij spouwmuurisolatie ligt momenteel op 3 jaar.

Spouwmuurisolatie kun je zien als een extra warm laagje om je pand heen. De belangrijkste voordelen van deze extra laag zijn het besparen van energie en het verhogen van het comfort in uw kantoorpand. U bespaart al snel 600 euro per jaar op de energierekening en 1500kg CO2 aan uitstoot. Zo’n 30% tot 35% van de warmte van een kantoorpand gaat verloren via de gevel.

Wat kan ik verwachten met spouwmuurisolatie?

 • Stap 1: Inspectie vooraf
  Tijdens de meting van de huidige stand van uw pand zullen wij bepalen of de spouw geschikt en schoon is, en of er extra ventilatie nodig is.
 • Stap 2: Installatie
  Binnen een tijdsbestek van halve- tot een dag wordt het isolatiemateriaal ingespoten door kleine gaatjes in de muur. Er zal geen blijvende schade ontstaan.

Is de spouw van mijn kantoor geschikt om te isoleren?

Voor het eerst structureel geïmplementeerd in 1918,  maar pas verplicht vanaf 1960. In 1973, tijdens de oliecrisis, kwam het vullen van de spouwmuur met isolatie op gang.

 • Bouwjaar voor 1920: in deze periode werden panden vrijwel nooit met spouwmuren gebouwd.
 • Bouwjaar tussen 1920 en 1976: de spouw is meestal (nog) niet geïsoleerd van deze panden.
 • Bouwjaar na 1976: de spouwmuur is bij de bouw geïsoleerd. Echter de isolatie van u spouwmuur kan in slechte staat zijn.

Als u pand van voor 1920 is en/of niet beschikt over een spouwmuur, dan zal deze veelal van binnenuit geïsoleerd kunnen worden. Beschikt u pand over een spouwmuur dan kunt een ongeïsoleerde spouw snel en goedkoop isoleren door deze met verscheidene isolatiematerialen te vullen. Door een aantal gaten in de buitenmuur wordt isolatiemateriaal onder hoge druk de gevel ingebracht zodat de spouw zich vult.  U heeft de keuze aan verscheidende materialen. Hierbij kunnen wij ook organische isolatiematerialen leveren zoals Biofoam (kunststof gemaakt van melkzuur), behandeld schapenwol, vlaswol en hennepwol.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Een groot voordeel van spouwmuur is dat het snel en eenvoudig kan worden aangebracht. Dit houdt de kosten laag. De lage kosten in combinatie met de hoge besparing zorgen dat het spouwmuurisolatie een zeer goede investering is.

De terugverdientijd ligt op ongeveer 3 jaar. Dit is zeer kort in vergelijking met andere isolatiemethodes. Op basis van onderzoek blijkt dat de waarde van uw pand zal toenemen met 9%. Het totale rendement van het isoleren van een spouwmuur wordt geschat op 15% tot 25%. Het is daarmee een aantrekkelijk alternatief voor investeren in aandelen.

De kosten van spouwmuur isolatie liggen voor een pand van 800m2 op ongeveer 2150 euro. Deze zijn laag door de snelle installatietijd van halve tot een hele dag. Tevens valt de arbeid voor het aanbrengen van de spouwmuur isolatie in het lage belastingtarief van 6%.

€500

Gem. besparing p.j.

Oude CV-ketels slurpen energie, waardoor zeer hoge rendementen zijn te behalen met de vernieuwing en keuze voor hoge rendementketels.

De centraleverwarmingsketel (CV-ketel) zorgt voor warm water dat gebruikt wordt om het pand mee te verwarmen en het leveren van warm kraanwater. Een CV-ketel werkt vaak op aardgas en verhit met een brander het water in een gesloten systeem. Een hoogrendementsketel (HR-ketel) is een verwarmingsketel op gas die ten opzichte van een conventionele gasketel een hoger rendement heeft, waardoor het gasverbruik lager is. De nieuwste ketels HR 107, hebben een rendement van ten minste 107%.

Wat kan ik verwachten met een nieuwe CV ketel?

U kunt ook kiezen voor een Hoogrendement en elektriciteit ketel (HRe-ketel) of een warmte kracht koppeling (WKK). Hierbij wekt u van de restwarmte elektriciteit op. Als u extra wilt besparen dan kunt u ook kiezen voor een combinatie met een zonneboiler. Ook kan het interessant zijn voor u om over te stappen op een (hybride) warmtepomp. Er zijn goede subsidies beschikbaar voor deze installaties en is dan ook zeer de moeite waard om contact hiervoor met ons op te nemen.

Een CV-ketel heeft een levensduur van 12-15 jaar. Hierna is het zeer aan te raden om de ketel te vervangen. Er kunnen door slijtage lekkages ontstaan, waardoor koolmonoxide kan vrijkomen.

Bij vervangen van de CV-ketel kiezen de meeste eigenaren voor een HR-ketel.  Daarnaast kunt u nog kiezen tussen en solo- of een combiketel.  Een combiketel zorgt naast de verwarming van het pand ook voor warm kraanwater.  U kiest voor een combiketel omdat deze minder ruimte in beslag neemt en goedkoper is. U kiest voor een soloketel in speciale gevallen, zoals veel warm watergebruik tegelijkertijd of lange afstanden van ketel naar kraan

Vervolgens kiest u de mate van comfort en berekent u de capaciteit van benodigde CV-ketel.  Alleen een ketel die aansluit bij u gebruik zorgt voor een maximale besparing.  Verder is het aan te raden om om de CV-ketel energiezuinig in te stellen, goede isolatie aan het pand aan te brengen, onderhoud te regelen en  slimme thermostaat te installeren.  Labelmeester werkt met erkende installateurs die dit voor je komen doen.

Wanneer kies ik voor een nieuwe CV ketel?

Een nieuwe CV-ketel is als een nieuw hart van het pand. Door continue technologisch ontwikkeling van CV-ketels kunt u een flinke vooruitgang boeken op het energieverbruik en comfort van het pand. Na 15 jaar is het tijd om de CV-ketel te vervangen. Misschien lijkt er niets mis mee, maar een oude CV-ketel slurpt energie.

Wat kost een nieuwe CV ketel?

De meeste ondernemingen kiezen voor een HR-combiketel. Echter is dit zeer afhankelijk van uw bedrijfsvoering. De investering inclusief installatie bedragen tussen 1300 euro en 3000 euro. U verdient deze CV-ketel binnen een paar jaar alweer terug doordat de besparing kan wel oplopen tot 500 euro per jaar. Voor grote panden is dit nog veel meer.

Wat levert een nieuwe CV ketel op?

Het vervangen van de CV-ketel levert een besparing op energie op en verbeterd het comfort. Het rendement van uw ketel stijgt van 67% naar 107%. Een rendement hoger dan 100% is mogelijk omdat de HR-ketel de warmte vanuit de warmtedamp ook nog gebruikt.
Verder kunt u de CV-ketel beter laten aansluiten bij u warmwater en verwarming behoefte van u kantoorpand. Het is ook mogelijk om de ketel op afstand te bedienen, een slimme thermostaat aan te sluiten en de mieuwe CV-ketel is minder gevoelig voor storingen.

€600

Gem. energiebesparing p.j.

De kosten van zonnepanelen zijn in de laatste 8 jaar 63% lager geworden.

Energie opwekken met zonnepanelen is een duurzame manier om op de energierekening van uw kantoorpand te besparen. Zonnestralen worden omgezet om uw bedrijf te voorzien van energie in de vorm van stroom of warmte. Tegenwoordig worden zonnepanelen goedkoper en efficiënter. Zonnepanelen hebben een lange levensduur van minstens 25 jaar en een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar.

Wat kan ik verwachten met zonnepanelen?

Als u kiest voor zonnepanelen, dan zullen deze bij u op het dak worden geplaatst. Op basis van berekeningen zal worden bepaald hoeveel vierkante meter zonnepaneel u nodig heeft. Deze zullen daarna in overleg met u op de meeste geschikte zijde van het pand worden geplaatst.

Is het dak van mijn kantoor geschikt voor zonnepanelen?

De geschiktheid van uw kantoorpand is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Dakoppervlak op het zuiden, zuid-westen of zuid-oosten
 • Weinig of geen last van schaduw
 • Een beschikbaar dakoppervlak van 15 vierkante meter of meer

Wat kosten zonnepanelen?

Door technische ontwikkeling en schaalvergroting zijn de kosten van zonnepanelen in de laatste 8 jaar 63% lager geworden. Een zonnepaneel kost tussen de 270 euro en 480 euro. Een systeem van 10 panelen inclusief het omvormen van zonnestroom en installatie kost gemiddeld 4600 euro. Vaak wordt het goedkoper wanneer het systeem groter wordt. Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn meestal duurder qua prijs, maar zullen op termijn ook meer energie besparen. De terugverdientijd is, zonder subsidie, ongeveer 7 tot 10 jaar. Deze kunnen wij halveren naar 4 tot 5 jaar met de aanvraag van subsidie.

Wat leveren zonnepanelen mij op?

Zonnepanelen zullen de huidige energiekosten omlaag brengen doordat het de bestaande energielevering van het energienet verlaagd. Hierdoor kan een gemiddelde energiebesparing van 600 euro per jaar plaatsvinden. Dit is echter afhankelijk van het aantal vierkante meters zonnepaneel. Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen ook energie opwekken als de lucht bewolkt is. Dit is een wijdverspreid misverstand bij veel mensen.

€280

Besparing p.j. bij kantoorpand (500m2)

De huidige staat van de kozijnen is zeer belangrijk voor de implementatie van isolatieglas.

Isolatieglas is de bekendste vorm van het isoleren van uw pand. Het is vaak de zwakste schakel binnen een gebouw, ook als deze al over dubbelglas beschikt. Isolatieglas zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, geen tocht en een hogere waarde van uw pand. Het laat ongeveer 5 tot 10 keer minder warmte door dan enkel glas. U bespaart jaarlijks zo’n 15 euro per vierkante meter raam.

Welke opties zijn er voor isolatieglas?

Isolatieglas bestaat uit twee of meer glasbladen die door een afstand houder aan de randen van het raam van elkaar worden gehouden. De randen bestaan meestal uit een metalen of houten kader en zijn afgesloten met een speciale kit. De ruimte tussen het glas wordt gevuld met lucht (HR of HR+) of een gas (HR++). Het gas gevulde HR++ glas zorgt voor een hogere besparing op uw energierekening. HR++ glas is duurder, maar het verschil verdient zich binnen 2 jaar terug. Als meest duurzame optie is het met gas gevulde driedubbel glas (HR+++). Echter is HR+++ niet altijd mogelijk bij verduurzaming van de bestaande bebouwing.

Is mijn kantoorpand geschikt voor isolatieglas?

Of u kantoorpand geschikt voor isolatieglas hangt af van het type glas dat er nu in zit. Daarnaast zijn ook het kozijn en de staat van het kozijn belangrijk. Isolatieglas werkt doordat de spouw tussen de glasplaten is gevuld met lucht of het beter isolerende gas Argon of Krypton en er is een coating aangebracht op een zijde van het glas. Hierdoor laat het glas minder warmte ontsnappen.

Als uit de QuickScan blijkt dat u isolatieglas wordt aangeraden dan is het belangrijk dat het op de juiste wijze geplaatst wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat er lekken ontstaan en dat de beloofde eigenschappen van het isolatieglas tot hun recht komen. Het plaatsen van het glas kan vrij snel gebeuren, maar is afhankelijk van het aantal en het type ramen.

Wat kost isolatieglas?

De grootte van uw pand bepaalt hoeveel het plaatsen van isolatieglaskost. Dit is afhankelijk van het type isolatieglas en het aantal ramen. Daarnaast wordt de prijs bepaald aan de hand van of alleen het glas moet worden vervangen, of dat ook nieuwe kozijnen hierbij worden meegerekend. De kosten voor HR++ glas zijn ongeveer 80 euro/m2. De totale kosten voor het plaatsen van de isolatieglas in bestaande kozijnen zijn 160 euro/m2. Dit is inclusief het plaatsen van het glas, de afwerking en het geschikt maken van het bestaande raamkozijn.

Wat levert glasisolatie op?

Het toepassen van isolatieglas zorgt voor een besparing op de energie en een waardevermeerdering van uw pand. Hoeveel energie u jaarlijks bespaart hangt af van het soort glas en gebruik van de ruimtes. In de ruimtes waar normaal veel wordt gestookt, bespaart u namelijk ook meer. Als u kiest voor HR++ glas bespaart u 15 euro/m2 raam. Als u voor de duurzaamste optie HR+++ gaat bespaart u 16.5 euro/m2 raam. Dit is genomen bij een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius.

In een kantoorpand van rond de 500 m2 zorgt vervanging van enkel glas door HR++ glas voor een besparing van 430 m3 gas wat neer komt op 280 euro per jaar. Naast de besparing op de energierekening verhoogt het comfort in het pand aanzienlijk. Het zal direct minder tocht opleveren en een betere warmte stroming. Ook is het zeer geluidswerend en milieuvriendelijk.

Besparen op alle vlakken

Financieel

De kern van investeringen

Labelmeester zorgt dat u de hoogste besparingen haalt in uw pand met optimale investeringskosten. In de opname van u pand berekenen wij aan de hand van geavanceerde software de besparingskosten, investeringskosten, netto terugverdientijd en netto contante waarde. Ook zorgen wij voor passende subsidies en ondersteunen wij u met passende financiering adviezen.

Energie

Optimalisering gebruikerswensen en patronen

Labelmeester levert maatwerk voor de energiebesparing van uw pand. Eerst verbeteren wij de gebouwschil en installaties binnen uw pand aan de hand van bewezen innovaties. Daarna zullen monitoren en bijsturen van het energieverbruik. Ook nemen wij het gedrag van de gebruiker mee en sluiten we ons advies hierop aan.

Praktisch

De meest duurzame of de beste besparing?

Labelmeester denkt mee over de uitvoer van de maatregelen. In onze advies nemen wij mee dat maatregelen eenvoudig geïmplementeerd worden, overlast van verbouw minimaal is en het onderhoudsplan aansluit bij het gebouw. Daarnaast controleren wij na de oplevering of de maatregelen effectief werken.

Milieu

Reductie uitstoot

Labelmeester vecht voor een beter milieu. Door elke pand wat wij verduurzamen neemt de uitstoot met gemiddeld 30 % per pand af. Wij zorgen dat Nederland minder afhankelijk wordt van Gas en andere fossiele brandstoffen. Wij zorgen dat de macht gedecentraliseerd wordt door eigenaren eigen energieopwekking op te laten wekken.

Recente besparingen

a

Wat onze klanten zeggen

Doe de Labelcheck
Bekijk de prijzen